Ce inseamna audit energetic ? Auditul energetic este operatia pe care o efectueaza auditorul energetic si consta in determinarea caracteristicilor reale termotehnice si functionale al sistemului cladire – instalatii, in scopul caracterizarii din punct de vedere energetic al cladirii. Prin auditul energetic se stabilesc tehnic si economic solutiile de reabilitare si modernizare termoenergetica a cladirii, pe baza rezultatelor termice si energetice a acelei cladiri. Auditul si expertiza energetica stau la baza eliberarii Certificatului de Performanta Energetica.
Certificatul energetic este obligatoriu ? Raspunsul este DA.
Pentru a vinde sau a da spre inchiriere un imobil locuinta familiala sau apartament aveti nevoie de acest certificat de performanta energetica. Conform legii nr.372 / 2005, ce corespunde directivei Consiliului Europei nr. 91/2002 privind performanta energetica a cladirilor, era obligatorie detinerea acestui tip de certificat, numai ca prin OUG 114 / 23.12.2009 s-au amanat prevederile acestei legi pana pe data de 01.01.2011. Scopul acestei legi este promovarea cresterii performantei energetice a cladirilor tanandu-se cant de conditiile climatice exterioare si de amplasament, de cerintele de temperatura interioara si de eficienta economica. Cu alte cuvinte, incepand cu acest an ( 2011 ), daca doriti sa instrainati sau sa inchiriati pe baza de contract un imobil aveti nevoie, in afara de restul documentelor ( contract vanzare-cumparare, intabulare, etc) si de acest certificat si deci sunteti buni de plata . Cei care vor vinde un imobil prin programul Prima Casa 3 nu vor fi scuti de procurarea acestui certificat. Nu doar cei care doresc sa vanda un imobil vechi au nevoie de acest certificat ci si cei care au un imobil in constructie, vor avea nevoie de acesta la data efectuarii receptiei imobilului. De asemenea si cei care vor sa-si reabiliteze termic locuinta vor avea nevoie de acest certificat de performanta energetica.
Care sunt pasii care trebuie facuti pentru a realiza auditul energetic al unei cladiri ?
De ce avem nevoie de un certificat energetic ? Masura legala luata este din punctul meu de vedere una buna deoarece acest certificat energetic ii va ajuta pe cei care vor sa-si reabiliteze termic locuinta in alegerea materialelor si echipamentelor ( polistiren, centrala termica, etc. ) necesare realizarii unui confort termic optim in locuinta, la o valoare cat mai corecta a viitoarei investitii, care da o unitate de masura a costurilor cu achizitia, cat si ulterior a costurilor cu privire la exploatarea acestora. Acest certificat de performanta energetica va fi si in favoarea viitorului cumparator ai imobilului / apartamentului pentru ca va avea informatii suplimentare – energetice despre viitoarea achizitie. In afara de aceste avantaje exista si un mare dezavantaj – eliberarea acestui certificat costa, fapt care va ridica mai mult ca sigur pretul de vanzare al locuintei si in afara de acest lucru si perceptia publica va fi una negativa deoarece acest cost cu obtinerea certificatului energetic va fi considerat ca fiind o alta taxa suplimentara.
Certificatul de Performanta Energetica este un document tehnic, oficial, cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a cladirii, precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de Performanta Energetica.
Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă incepand cu data de 20 iulie 2013 prin Legea 159/2013, în Monitorul Oficial, pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind Performanţa Energetică a clădirilor.
Auditul energetic al unei cladiri urmareste identificarea principalelor caracteristici termice si energetice ale constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia si stabilirea, din punct de vedere tehnic si economic a solutiilor de reabilitare.
Telefon: 0744-655.261 Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. |
Comentarii
RSS pentru acest articol.