OT zDesign - шаблон joomla Продвижение
social shareCERTIFICAT DE PERFORMANTA ENERGETICA   
AUDIT ENERGETIC   

Articole

Ce este un audit energetic

Ce inseamna audit energetic ? Auditul energetic este operatia pe care o efectueaza auditorul energetic si consta in determinarea caracteristicilor reale termotehnice si functionale al sistemului cladire – instalatii, in scopul caracterizarii din punct de vedere energetic al cladirii. Prin auditul energetic se stabilesc tehnic si economic solutiile de reabilitare si modernizare termoenergetica a cladirii, pe baza rezultatelor termice si energetice a acelei cladiri. Auditul si expertiza energetica stau la baza eliberarii Certificatului de Performanta Energetica.

Certificatul energetic este obligatoriu ? Raspunsul este DA.

Pentru a vinde sau a da spre inchiriere un imobil  locuinta familiala sau apartament aveti nevoie de acest certificat de performanta energetica. Conform legii  nr.372 / 2005,  ce corespunde directivei Consiliului Europei nr. 91/2002 privind performanta energetica a cladirilor,   era obligatorie detinerea acestui tip de certificat, numai ca prin OUG 114 / 23.12.2009 s-au amanat prevederile acestei legi pana pe data de 01.01.2011. Scopul acestei legi este promovarea cresterii performantei energetice a cladirilor tanandu-se cant de conditiile climatice exterioare si de amplasament, de cerintele de temperatura interioara si de eficienta economica. Cu alte cuvinte, incepand cu acest an ( 2011 ), daca doriti sa instrainati sau sa inchiriati pe baza de contract un imobil aveti nevoie, in afara de restul documentelor  ( contract vanzare-cumparare, intabulare, etc) si de acest certificat si deci sunteti buni de plata :( . Cei care vor vinde un imobil prin programul Prima Casa 3 nu vor fi scuti de procurarea acestui certificat.  Nu doar cei care doresc sa vanda un imobil vechi au nevoie de acest certificat ci si cei care au un imobil in constructie, vor avea nevoie de  acesta  la data efectuarii receptiei imobilului. De asemenea si cei care vor sa-si reabiliteze termic locuinta vor avea nevoie de acest certificat de performanta energetica.

Care sunt pasii care trebuie facuti pentru a realiza auditul energetic al unei cladiri ?

  • Efectuarea analizei termice si energetice; in cadrul acestei analize se folosesc:
    - camera de termoviziune identifica anomaliile si punctele slabe din punct de vedere termic ale cladirii si in egala masura ajuta la mentenanta si monitorizarea cladirii inainte si dupa reabilitare; cu camera de termoviziune se pot identifica pierderile de energie termica si evitarea costurilor mari legate de incalzirea locuintei; identificarea suprafetelor umede, localizarea rapida a zonelor cu risc ridicat la aparitia mucegaiului este o caracteristica unica in termografia cladirilor;
    - dispozitiv pentru masurarea si verificarea etanseitatii anvelopei cladirii – nivelul de etanseitate al anvelopei cladirii este o conditie necesara pentru realizarea unor standarde energetice optime atat pentru cladirile noi cat si pentru cladirile existente; numai eliminarea infiltratilor nedorite de aer conduce la potentialul de economisire a energiei; daunele structurale cauzate de catre transportul umezelii convective in anvelopa cladiri pot fi evitate.

 

  • Elaborarea Certificatului de Performanta Energetica a imobilului
  • Realizarea auditului energetic

 

De ce avem nevoie de un certificat energetic ? Masura legala luata este din punctul meu de vedere una buna deoarece acest certificat energetic ii va ajuta pe cei care vor sa-si reabiliteze termic locuinta in alegerea materialelor si echipamentelor ( polistiren, centrala termica, etc. ) necesare realizarii unui confort termic optim in locuinta, la o valoare cat mai corecta a viitoarei investitii, care da o unitate de masura a costurilor cu achizitia, cat si ulterior a costurilor cu privire la exploatarea acestora. Acest certificat de performanta energetica va fi si in favoarea viitorului cumparator ai imobilului / apartamentului pentru ca va avea informatii suplimentare – energetice despre viitoarea achizitie. In afara de aceste avantaje exista si un mare dezavantaj – eliberarea acestui certificat costa, fapt care va ridica mai mult ca sigur pretul de vanzare al locuintei si in afara de acest lucru si perceptia publica va fi una negativa deoarece acest cost cu obtinerea certificatului energetic va fi considerat ca fiind o alta taxa suplimentara.

 

 

Comentarii   

# Gabriel T 11-03-2015 13:42
Foarte interesant
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

SEO Review

Ce este certificatul energetic

       Certificatul de Performanta Energetica este un document tehnic, oficial, cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a cladirii,  precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de Performanta Energetica.

Mai mult

Solid Build

De ce este obligatoriu

        Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă incepand cu data de 20 iulie 2013 prin Legea 159/2013, în Monitorul Oficial, pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind Performanţa Energetică a clădirilor.

Mai mult

Choose your Color

Ce este auditul energetic

        Auditul energetic al unei cladiri urmareste identificarea principalelor caracteristici termice si energetice ale constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia si stabilirea, din punct de vedere tehnic si economic a solutiilor de reabilitare.

Mai mult

Contact

 

Telefon0744-655.261
Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.